Sağlık

4 Kadından 1’inde Görülen Miyomlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kadınlarda oldukça yaygın olan miyomlar halk arasında “iyi huylu tümörler” olarak da adlandırılır. Miyom, kadınların üreme döneminde rahim bölgesinde meydana gelen sıra dışı dokulara verilen isimdir. Şiddetli ağrı, adet düzensizlikleri, sık idrara çıkma Kısırlık gibi belirtilerle kendini gösterebilen rahim içi miyomlar, kısırlıktan rahmin alınmasına kadar farklı sonuçlara yol açabilmektedir. Kadın hastalıkları arasında en sık cerrahi operasyonlarla tedavi edilen miyomlar günümüzde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından kapalı ameliyatlarla başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Dr. Kapak. Üyesi Kübra Bağcı ‘miyomlar’ ile ilgili soruları yanıtladı

1. Miyom nedir?

Miyomlar, halk arasında ‘ur’ olarak bilinen rahmin kas tabakasından gelişen iyi huylu tümörlerdir. 18-45 yaşlarının ortasında her dört kadından birinde görülür.

2.Miyomlar kimlerde daha sık görülür?

Miyomlarda genetik yatkınlık vardır; Annesinde veya kız kardeşinde miyom olan kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Vücut kitle indeksi yüksek olan kadınlarda, ilk adetini erken yaşta görenlerde ve hiç doğum yapmamış kadınlarda daha sık görülür.

3. Miyomun belirtileri nelerdir?

Hastaların çoğunda herhangi bir şikayet yoktur ve rutin muayene sırasında saptanır. Miyom semptomu, miyomun rahimdeki konumuna ve boyutuna bağlıdır. Sıklıkla kasık ağrısı, sık ve ağır adet kanaması, kansızlık ile kendini gösterir. Ayrıca miyomlar yarattıkları baskı ile komşu organları da etkilemişlerse sık idrara çıkma, idrar kaçırma ya da kabızlığa neden olabilirler. Cinsel ilişki sırasında ağrı, çiftlerin cinsel hayatını önemli ölçüde etkiler.

4. Miyomlar kısırlığa neden olur mu?

Rahim içinde yer alan miyomlar rahim iç duvarını bozarak kısırlığa ve tekrarlayan düşüklere neden olur. Rahim miyomu olan bir kadın hamileyse, gebelik sırasında miyom büyüyebilir ve bebekte gelişim geriliği ve erken doğum görülebilir.

5. Myomlar kansere dönüşür mü?

Miyomlar çok iyi huylu tümörler olmalarına rağmen 1000’de 2 ila 5’in ortalarında kansere dönüşme şansları vardır. Hastanın yaşı arttıkça kansere yakalanma olasılığı da artar. Ameliyat edilmemiş myomlar 3-6 aylık aralıklarla kontrollerle takip edilmelidir.

6. Myomları teşhis etmek için hangi testler kullanılır?

Muayene sırasında ultrason ile miyom tanısı konulabilir. Bazen miyomun yerini ve boyutunu tam olarak değerlendirmek için MR görüntüleme gerekir.

7. Miyomlar nasıl tedavi edilir?

Miyomu besleyen damarları kapatmak, kanama ve ağrı gibi semptomları gidermek ya da miyomun boyutunu küçültmek için ilaç tedavileri olsa da miyom için en kesin tedavi cerrahidir.

8. Miyom ameliyatı sırasında rahmi korumak mümkün mü?

Miyom tedavisi için iki tip ameliyat yapılmaktadır. İlk seçenek rahmi koruyarak miyomları çıkarmak, ikinci seçenek ise rahmi çıkarmaktır. Hastanın yaşı, çocuk isteği ya da çocuk sayısı gibi parametrelere göre seçilecek ameliyat türü değişmektedir. Hastalar bireysel olarak değerlendirildikten sonra tedavi seçenekleri belirlenmelidir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu