Haber

Araç sahipleri dikkat! 1 Aralık’tan itibaren kış lastiği zorunluluğu başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kararıyla, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtlarda kış lastiği takılmasını mecburî kılan kış lastiği uygulaması 1 Aralık prestijiyle başlayacak.

“KAR YAĞMASINI BEKLEMEDEN HAZIRLIKLARI TAMAMLANACAK”

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği’nden (LASİD) yapılan açıklamaya göre, dernek, 1 Nisan 2023’e kadar 4 ay boyunca devam edecek uygulamaya işaret ederek, inançlı ve akıcı bir trafik için yalnızca mecburilik kapsamında olan ticari araçlarda değil tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını önerdi. Açıklamada görüşlerine yer verilen LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, kar yağmasını beklemeden kış lastiği hazırlıklarının tamamlanması gerektiğini vurguladı.

“KIŞ LASTİĞİ KAR LASTİĞİ DEĞİLDİR”

Kış lastiklerinin iklimsel değişimler nedeniyle farklılık gösteren hava şartları ve buna bağlı olarak değişen yol durumlarına karşı sürüş ve can güvenliğine katkıda bulunduğunu belirten Kurt, “Kış lastiği; + 7 derece altındaki sıcaklıklarda sertleşmeyerek yere tutunma özelliğini korur ve ıslak, çamurlu yahut karlı yüzeylerde sürüş emniyetini artırır. Bu özellikleri nedeniyle hava ve yol kaidelerinden kaynaklanabilecek mümkün risklere karşı ortak trafiğin inançlı ve akıcı olmasına katkı sağlar. Altını çizmekte yarar görüyoruz, kış lastiği kar lastiği değildir, kış lastiğine geçmek için karın yağmasını beklemeyin. Sırf ticari araçları için değil özel araçlar için de tüm şoförlerimizin 1 Aralık’tan evvel kış lastiği hazırlıklarını tamamlamalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

“TRAFİK HEPİMİZİN ORTAK ALANI”

Kurt, kış lastiği konusunda çok yol kat ettiklerini ve toplumda yaygın bir bilinç oluştuğunu aktararak, şunları kaydetti; “Trafik hepimizin ortak alanı. Şuurlu bir araç sahibi trafiğe çıkmadan evvel nasıl tertipli olarak araç bakımlarını, rutin denetimlerini aksatmadan yaptırıyorsa bulunduğu bölgenin iklim ve hava kurallarını dikkate alarak daha inançlı bir sürüş için kış lastiklerini kullanmak da bu şuurun bir modülüdür, olmalıdır. LASİD olarak her fırsatta bu şuurun gelişmesi, toplumun her alanındaki farkındalığın artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kış lastiği için yapacağınız zarurî masrafı düşünmek yerine canınızı, aracınızdaki sevdiklerinizin ve trafikteki öteki insanların hayatlarını muhafaza şuuruna herkes sahip olmalı. Ortak trafik için hepimiz sorumluluk alarak önlemli olursak trafikteki herkesin can sıhhatini koruyan akıcı ve inançlı bir trafiği de daima birlikte sağlamış oluruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu