Haber

CHP’li belediye rezalet seviyeye ulaştı! Şehit mezarı üzerinde temelsiz villa

İstanbul Büyükçekmece’de temeli bile olmayan villaların inşaatına rüşvet karşılığında göz yumduğu iddia edilen CHP’li Büyükçekmece Belediyesi hakkında yürütülen soruşturmada yeni detaylar ortaya çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, 4 cesede ait kemiklerin bulunması nedeniyle inşaatın durdurulması kararı aldı. 144 villadan oluşan 8,5 milyar liralık ölüm alanının bulunduğu alan ve proje alanından gün yüzüne çıkarılan tarihi eserler. Verildiği öğrenildi.

İnşaatın durdurulması kararının alındığı toplantıya Büyükçekmece Belediyesi temsilcisinin de katıldığı ancak inşaatın tüm uyarılara rağmen devam ettiği ortaya çıktı.

Bu karara CHP’li Büyükçekmece Belediyesi’ni temsilen İmar ve Şehircilik Müdürü Abdürrehim Çakır’ın da imza attığı öğrenildi.

4 FARKLI KİŞİYLE İLİŞKİLİ OLABİLİR

Sabah’tan Mustafa Sait Özkan’ın haberine göre; İstanbul 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Meclisi Müdürlüğü’nün 24 Kasım 2022’de gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararın detayları ortaya çıktı.

Karara göre, yapımı devam eden villa inşaatının kanalizasyonunda çok sayıda insan kemiği bulundu.

Kemiklerin ihbarı üzerine olay yeri incelemesi başlatıldı. İlk aşamada bir cesedin üzerinde 4 farklı kişiye ait olduğu düşünülen kemik ve kemik modülleri ile 7 eski madeni para bulundu. Cesetlerin çevresinde ayakkabıyla ilgili olduğu düşünülen düğmeler ve iki kesik bulundu.

KURUL İNŞAATI DURDUR DEMİŞTİ

Bölge Koruma Kurulu’nun 24 Kasım’da yaptığı toplantıda aldığı kararda, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bölgede ortaya çıkarılan kemikler hakkında soruşturma başlattığı vurgulandı.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca buluntuların korunması gerekip gerekmediği konusunda detaylı bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verildi.

Bu karara ek olarak, inceleme yapılıp bilgi verilene kadar söz konusu alandaki tüm inşaat ve fiziki uygulamaların durdurulması, mülk sahipleri ve belediye tarafından her türlü güvenlik önleminin alınması gerektiği de belirtildi.

ARAZİ ÇATALCA SAVUNMA LİMİTİ YAYINLANDI

8 Kasım’da İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nden de bilirkişi raporu istendi. Toplantıda bilirkişi raporu görüşüldü.

Raporda, bölgenin Balkan Savaşları’nın yaşandığı Çatalca Savunma Hattı etki alanı içerisinde olduğu değerlendirilerek, Alaiye Şehitliği olarak adlandırılan yerde yapılan kazılarda örnek bulgular elde edildiği vurgulandı. Bu alanın kuzeyinde Çatalca’nın Yaz Köyü sınırındadır.

KEMİKLER OSMANLI ASKERLERİYLE İLİŞKİLİ OLABİLİR

Kemiklerin Osmanlı Ordusu askerlerine ait olduğu değerlendirildiği, dolayısıyla sikkelerle birlikte bulunan diğer nesnelerin askeri buluntu olma ihtimalinin daha yüksek olduğu kaydedildi. Bu nedenle müzede bulunan eserlerin toplu olarak korunması gerektiği vurgulandı.

KANALİZASYON ÇALIŞMALARI DURDURULMALI

Kararda, insan kemiği, obje veya taşınmaz kültür varlığına rastlanması halinde kanalizasyon çalışmalarının durdurulması gerektiğine dikkat çekildi.

Kararın, CHP’li Büyükçekmece Belediyesi’ni temsilen İmar ve Şehircilik Müdürü Abdürrehim Çakır’ın da imzaladığı ortaya çıktı.

ŞEHİTLER İÇİN İNCELEME YAPILMALI MI? BAŞKANLIĞA SORUN

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Müdürlüğü, Milli Savunma Arşivleri ve Askeri Tarih Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Büyükçekmece Belediyesi gibi idarelerden savaş alanının bulunup bulunmadığına ilişkin bilgi dokümanı talep edilmesine karar verildi. Şehitlik veya şantiyedeki mezarlıklar. kaydedildi.

 

 

haber-kangal.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu