Ekonomi

Çiftçi koyun ve tavukları tarlasına taşıyarak doğal gübreleme yöntemini kullanıyor

BURHAN DEMİRCİOĞLU

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde tarlasına ektiği buğdaya yeterli gübre uygulayamayan çiftçi Ali Kocamanoğlu, tarlasındaki koyun ve tavukları gezdirerek çözümü doğal gübreleme yönteminde buldu. Kocamanoğlu, “Maddi durumumuz kötü olduğu için normalde yerim 10 dönüm, buraya 5 torba toprak gübresi atılması gerekirdi ama 2 torba atmayı başardım. Doğal olarak alternatif yöntemlere başvurduk. Ben küçük biriyim. Hayvan yetiştiricisi olduğum için günde 2 saat onları alıp gübreleriyle birlikte tarlalarımıza zibil dağıtıyorum.” “Yani koyunların yanında tavuklar da var” dedi.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Koçlu köyünde çiftçilik yapan Ali Kocamanoğlu, 10 dönümlük tarlasına buğday ekti. Gübre fiyatlarının artması nedeniyle imkanı olmadığından tarlasına 5 torba gübre yerine 2 torba gübre koyabildi. Yarısı gübrelenmemiş tarlasını, koyun ve tavukların dolaşmasına izin vererek doğal yollarla gübrelemeye çalışıyor.

“HAYVAN DUI İLE BİTKİLERİ TEŞVİK ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUM”

Ali Kocamanoğlu şunları söyledi:

“Buğday ekim zamanı. Dün 10 dönümlük tarlamıza buğdayımızı ektik. Maddi durumumuz kötü olduğu için normalde burası 10 dönüm, buraya 5 torba toprak gübresi konulması gerekirken 2 torba atabildim. Doğal olarak alternatif yöntemlere başvurduk.Ben küçükbaş hayvan yetiştiricisi olduğum için günlük kullanıyorum.2 saat gezdiriyorum, onların gübresiyle yani koyunlarla tarlamıza çöp dağıtıyoruz. Tavuklar da var. Küçükbaş hayvanlarımı tarlada gezdiriyorum, bu sene yeni mahsul ektiğim için zarar vermesinler. Böyle bir çözüm buldum, düşündüm ve yoluma devam ettim. Gübre çok değerli diyorlar. 1 çuval bin lira.Tabii ki hayvan gübresi.Hasatla hasat yapmayı düşünüyorum.Tarlanın yarısına 2 çuval gübre koyabildim,yarısı gübreli,diğer yarısı gübresiz. Gübre Koyunların gübresiyle gelecek yıl Allah ne verirse onu biçeceğiz.Bu yıl tarla son. Bu şekilde devam ederse büyük ihtimalle bir daha tarla ekimi yapamayacağız. Ayrıca koyun gübresi olan hayvanlarım var, hayvancılık bitiyor ve yem alamıyoruz. Gelecek yıl erkek ya da kadın fark etmeksizin hepsini satacağım. Hayvancılığı ve çiftçiliği bitireceğim. Tarım bu yıl esasen bitti.”

koskajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu