Haber

Danimarka’da Kuran’ın yakılmasının ardından Bağdat’ta göstericiler Yeşil Bölge’ye girmeye çalıştı.

Danimarkabaşkenti Kopenhagçok milliyetçi bir grup Irak Büyükelçiliğiönünde Kutsal KuranYandığını bildirdikten sonra yüzlerce protestocu Bağdatyabancı elçiliklerin bulunduğu yerler Yeşil Bölgegirmeye çalıştı.

Irak güvenliğikuvvetler Yeşil Bölge’ye doğru ilerliyor. Cumhuriyet Köprüsükapatarak öfkeli kalabalığın Danimarka Büyükelçiliğiona ulaşmasını engelleyen şey.

Protesto, İsveçiçinde Kuranyakma planına tepki gösterenlerin oranı Bağdat’taki İsveç BüyükelçiliğiSaldırıdan iki gün sonra gerçekleşti.

Şii din adamı ve siyasi başkan Mukteda el-Sadryakın insanlar İsveç BüyükelçiliğiBinaya girdi ve binanın bir bölümünü ateşe verdi. Bağdat-StockholmIrak yönetiminin sınırda diplomatik gerginliğe neden olan saldırı sonrası İsveç Büyükelçisi Sürgün etmişti. Böylece iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler koptu. Cuma günü öğleden sonra Irak halkı ve Müslüman Ülkelerde binlerce insan barışçıl protesto gösterileri düzenledi. Aynı şekilde Cuma günü sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ‘Danske Patrioter’ üyeleri Kopenhag’daki Irak Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim ve Irak bayrağı yaktı.

Danimarka polisi: Hangi kitap olduğunu bilmiyoruz

Kopenhag Polis Sözcüsü Trine FiskerCuma günü öğleden sonra Irak Büyükelçiliği önünde yaklaşık 10 kişinin katıldığı ‘küçük bir gösteri’ düzenlediğini ve bir ‘kitap’ yakıldığını doğruladı.

“Hangi kitap olduğunu bilmiyoruz”sözcü, “Görünüşe göre Irak bayrağını yakmaya çalıştılar ve sonra birileri üzerine bastı”ifadesini kullandı.

Fisker, olay ‘siyasi yönü hakkında yorum yapmak polisin görevi değildir’, ancak polisin bakış açısından olay ‘barışçıl’ idi.iddiaya göre.

Danimarka’da Kuran’a yönelik saldırı Bağdat’ta bir gecede protestolara yol açtı. Irak bayrağı ve diğer önde gelen liderlerin fotoğraflarıyla Sadr’a destek sloganları atan yüzlerce kişi Yeşil Bölge’ye girmeye çalıştı. Polisin dağıttığı öfkeli kalabalık, güvenlik güçleri ile çatıştı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, “Danimarka’daki Irak Büyükelçiliği önünde Kuran’a ve Irak bayrağına yönelik tacize ilişkin sert ifadelerle” kınadı Açıklamada, uluslararası topluma “dünya çapında toplumsal barışı ve birlikte yaşamayı ihlal eden bu vahşet karşısında acilen ve sorumlu bir şekilde durma” çağrısında bulunuldu. Gün ortasında, günün ilerleyen saatlerinde başkent Bağdat’ta bir protesto gösterisi daha bekleniyor.

bahcelievler-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu