Haber

Filozof Rega Wood yazdı: Savaş, felsefe ve Prof. Fincancı

Prof. Şebnem Korur Fincancı’nın hür bırakılması için çok sayıda entelektüel bir davet metnine imza attı. Bu kampanya çerçevesinde imzacılardan olan ideoloji profesörü Rega Wood, Fincancı için bir yazı yazdı.

Wood’un yazısı şöyle:

“Bu makale Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın derhal hür bırakılmasını talep etmek için yazıldı. Argümana nazaran Prof. Fincancı, Türkiye’nin olası kimyasal silah kullanımının bağımsız araştırılması çağrısında bulunduğu için tutuklandı.

Doğa yasaları, diyalektik ve özgürlük üzerine çalışan bir filozof olarak, Prof. Fincancı’yı, makul silah çeşitlerinin kullanımına yönelik yasağın muhtemel ihlallerinin soruşturulması davetinde bulunan seçkin bir geleneğin üyesi olarak kabul ediyorum. Tabiat maddeleri geleneğinde yüzyıllardır seçkin filozoflar, sivil nüfusu gayrimeşru bir halde maksat alan silahların yasaklanması davetinde bulunuyorlar. Bu cins yasaklı silahlar ortasında, saygın memleketler arası kuruluşların Türkiye tarafından Irak’ın Kürdistan bölgesinde kullanıldığını belirttiği kimyasal silahlar da yer almaktadır.

Profesör Fincancı’nin durumuna olan ilgim, kısmen Aristoteles etiği üzerine yaptığım çalışmalardan kaynaklanıyor. Aristoteles’in erken periyot Batı üniversitelerinin müfredatına tekrar girmesi yeni düşünme biçimlerini de beraberinde getirmiştir. Hayatımın çalışması, Batı’nın ilk fizik ve metafizik öğretmenlerinden biri olan ve 13. yüzyılda Batı doğa felsefesinin dönüşümüne yardımcı olan Cornwall’lı Richard Rufus’un eserlerini yayınlamaktır. 1225’ten evvel ortaçağ öğretmenlerinin Aristoteles’in metafiziği ve doğa felsefesi üzerine ders vermeleri yasaktı ve eğitim yedi liberal sanata odaklanmıştı – müzik, geometri, gramer, mantık gibi. 1250’den sonra tüm öğrenciler Aristoteles’in metafiziği ve doğa felsefesinden sınava tabi tutulmuştur.

Aristoteles’in hem çağdaş hem de ortaçağ ideolojisindeki tesiri büyük ölçüde onun ahlak ideolojisine dayanır. Onun ahlak ideolojisi, ahlaki faziletlerin tabiat kökenli olduğunu varsayar. Beşerler bunları gerçek aksiyon yolundan, yanlışsız alışkanlıkları geliştirerek edinirler. Faziletin kazanılması ise beşerler ortasında etik davranışı ve memnunluk arayışını teşvik eden uygun bir devlet anayasası ve yeterli yasalar tarafından kolaylaştırılır. Bu memnunluk, ruhun en yüksek ve en düzgün yeteneklerine nazaran faaliyet göstermesinin bir eseridir.

Dr. Fincancı, en yüksek ve en güzel yeteneklerine uygun olarak hareket etmiştir; Türkiye’deki insanların barış ve refahı için yaptığı arayış, adalet ve cesaret erdemlerine uygundur. Olası savaş suçlarının bağımsız bir şekilde soruşturulması çağrısında bulunmakta haklıdır. Devletle karşı karşıya gelmek anlamına gelse bile, Türkiye’nin tüm vatandaşları için daha âlâ bir hayat sağlayacak formda siyasetleri değiştirme gayretlerine devam edebilmesi için hür bırakılmalıdır.

Dr. Fincancı üzere ben de Türk ordusunun kimyasal silah kullandığı istikametindeki haberlerden kaygı duyuyorum. Bu tıp haberler gerçek mu? Dünya filozoflar topluluğu bunu öğrenmeye çalışmakla yükümlüdür ve bunu yapmanın en güzel yolu da Türkiye hükümetinin bağımsız bir soruşturmaya müsaade vermesidir. Hasebiyle Profesör Fincancı, vazifesini yaptığı için tutuklanıp mahpusa atılmak yerine, bu türlü bir süreci başlatmak için inisiyatif aldığı için takdir edilmelidir.

Lütfen Profesör Fincancı’nın şartsız ve derhal hür bırakılması için her türlü çabayı gösterin.”

Çeviri: Vartan Halis Yıldırım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu