Haber

Fındığa kuraklığa karşı ‘yaprak gübreleme’ önerisi

ORDU Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Bu nedenle çiftçilerimize toprak gübrelemenin yanı sıra yaprak gübrelemesini de şiddetle tavsiye ediyorum.”

Karadeniz bölgesinde küresel ısınmanın etkisiyle son aylarda azalan yağışlar kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ‘Ocak 2023 Meteorolojik Kuraklık Durum Haritası’nda Karadeniz Bölgesi’nde kuraklıkta artış olduğu belirtildi. Türkiye’nin en çok yağış alan illerinden biri olan Ordu, şiddetli kuraklığın yaşandığı illerin ortasında yer alıyor. ODÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Aşkın, yağış tedbirlerinin düşürülmesiyle birlikte ülkenin tarımsal kuraklık sorunuyla karşı karşıya kalacağını söyledi. Ordu’da Ocak ayı ortalama sıcaklığının 5,5 derece olduğunu belirten Aşkın, “Kuraklık ülkemizi ve yakın coğrafyamızı tehdit eden önemli bir sorun. Burada son 50 yılın en sıcak ocak ayını yaşadık. Genelkurmay Başkanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü uzun yıllar Ocak ayında ortalama 2.9 derece olan sıcaklık Ocak 2023’te 5.3 derece oldu.Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Ordu’da bu sayı 5.5 idi.Bu yaklaşık bir sıcaklık fazlasına tekabül ediyor. 2.5 derece.Bu sayı küçük gelebilir ama bu küçük.Rakamlar aslında ekosistemdeki birçok olayı etkilediği için çok değerli rakamlar.Dünyadaki 2 santigrat derecelik sıcaklık artışına ‘Dünyayı ısıtır, kaynar’ deriz. Dünyanın altını’. Bunun yakın gelecekte tarıma çok değerli bir etkisi olacak. Bu yılın geri kalanı Mart ayına denk gelirse, ay boyunca bir kar yağışı veya kar örtüsü ile karşılaşmazsak, hem Bla’da ck Deniz Bölgesi ve yine ülkemizde. Türkiye’de tarımsal kuraklık sorunuyla karşı karşıya kalacağımız aşikardır” dedi.

‘BAHAR DÖNEMİNDEN İTİBAREN KURAK BİR DÖNGÜ BEKLİYORUZ’ Dr. Aşkın, şunları söyledi:

“Toprağı koruyan bir bitki örtüsü olarak başımızın üzerindeki fındık eserini muhafaza etmemiz gerekiyor. Bahar mevsiminden itibaren kurak bir dönemin başlamasını bekliyoruz. Bölgemizde yeterli yağış yoksa, toprakta yeterli su yoksa, Fındıkta beslenme sorunlarının oluşacağı aşikardır.Bu durum fındıkta verim kaybını tetikleyecektir.Ayrıca çiftçilerimize yaprak gübrelemesini şiddetle tavsiye ederim.Yetersiz beslenme,topraktaki bitki besin maddelerinin toprak tarafından alındığını düşündüğümüzde bitki suda çözünmüş olarak su eksikliğinden gelir.Yani su eksikliği bitki besin maddelerinin yararlılığını azaltması ve suyun doğrudan etkisi açısından değerli eser zararlara neden olur.Bazen bu kayıp yüzde 20-20 civarındadır. Yüzde 30. Dolayısıyla su tasarrufu yapmak istiyorsak, su tasarrufu yapmak istiyorsak, gıda tasarrufu da su tasarrufunun anahtarıdır. Dolayısıyla bitkilerde su tasarrufu, besin tasarrufu demektir. Gıda tasarrufu aynı zamanda su tasarrufu demektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu