Haber

Minyatür sanatı ile betimlenmiş Piri Reis haritaları

ANTALYA Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri Fatma Başalan ve Nalan Kanat, Piri Reis’in haritalarının da yer aldığı ‘Kitab-ı Bahriye’ kitabında Akdeniz kıyılarına ait 14 adet haritayı minyatür tekniğiyle kağıt üzerine işlemiştir. Haritalar 2 yılda işlendi.

Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Sanat Tasarım Bölümü usta öğreticileri Fatma Başalan ve Nalan Kanat, 2 yıl önce çalıştıkları 16. yüzyılda yaşamış Piri Reis’in haritalarının yer aldığı ‘Kitab-ı Bahriye’ adlı eserden etkilendiler. Akdeniz kıyılarının 14 haritası geleneksel Türk sanatlarından minyatürlerle betimlenmiştir. Asitsiz el yapımı kağıtlar, doğal yöntemlerle renklendirildi ve haşıllandıktan sonra (kağıdı cilalamak için kullanılan nişasta ve yumurta beyazından yapılan özel bir karışım) guaş ve sulu boya kullanılarak akıtma, tarama ve noktalama gibi klasik minyatür teknikleri ile işlendi. Piri Reis’in Fethiye’den İskenderun Körfezi’ne kadar 2 yılda 2 etap halinde tamamlanan Akdeniz sahil haritaları, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından ilk kez incelendi.

‘ŞAŞIRDIK’ Usta hoca Fatma Başalan, çalışmalarını anlatan “’Kitab-ı Bahriye’ eserini incelediğimizde hayretler içinde kaldık. İnanılmaz bir harita tekniği gördük ve üzerine boyamak istedik. Kıyıları tek tek gezen ve bugünkü haritalarla benzerliklerini görünce hayrete düşen Başalan, haritalardaki Alanya Kalesi’nden etkilendiklerini belirterek, “Alanya’da tersaneyi, mimari yapıları, tepeleri ve detayları gördüğümüz gibi. Kale, hayrete düştük. 14 tabloyu Antalya’ya kazandırmak için çok çalıştık. Bu haritaları yaparken Piri Reis’in çizdiği yola sadık kalmaya çalıştık. Orada çizilen haritayı bugünün haritasıyla karşılaştırdık ve hayretler içinde kaldık. Çünkü Piri Reis’in çizimleri tam da günümüzle örtüşüyordu. Elmalı Dağı Dağları, Tahtalı Dağı’nı veya Aksu Gölü’nü çok görebilirsiniz. gönül rahatlığıyla gördük. O haritalarda Side’deki ören yerlerinin bile çizimlerini bulduk” dedi. Çalışmalara ilk olarak Antalya Limanı’ndan başladıklarını belirten Başalan, “Antalya merkezden Kaş’a kadar tüm kıyıları inceleyerek ilk etabı tamamladık. Çalışmaları yaptıkça daha fazlasını yapmak istedik. Ardından Antalya’dan İskenderun’a kadar olan kısmı tamamladık. Antalya-Kaş arası 7, Antalya-İskenderun arası 7 tablo çalıştık.” diye devam etti. Bunun için ön hazırlık ve araştırmayı sanat tarihi öğretmenlerimiz yaptı. El yapımı doğal kağıtlar kullandık. en az 6 ay yani boyamaya veya üzerinde çalışmaya hazır hale gelmesi.Üstüne yaptığımız her işlemden sonra bir süre beklemek zorunda kaldığımız için 2 yıla yayıldı.Minyatür teknikleri kullandığımız için detay ve titizlik ile çalıştık. 2 yılda 14 tabloyu tamamladık” dedi. dünya haritası çok ünlüdür. Tişörtler ve bardaklar farklı teknikler kullanılarak basılmış, ancak Akdeniz kıyıları ilk kez Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nde çalışılmıştır. Piri Reis’in Akdeniz sahili ve haritaları daha önce hiç bu haliyle ortaya çıkmamıştı” dedi.

haber-dereli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu