Haber

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapıldı

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna nazaran, derslerin seçimi ve buna yönelik açıklamalar aralık ayında okul müdürlüğünce öğrencilere duyurulacak.
Ceza infaz kurumlarında bulunan öğrencilerin örgün eğitime devamlarını sağlamak gayesiyle ceza ve infaz kurumlarında ortaöğretim kurumuna bağlı olarak öğrenci sayısına bakılmaksızın şube açılabilecek.
Millî atlet unvanını kazanmış öğrenciler ile Türkiye olimpik hazırlık ve atlet eğitim merkezlerinde kayıtlı sportmen öğrencilerin, öteki ortaöğretim kurumlarının hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflarından spor liseleri ile spor programı uygulayan Anadolu imam hatip liselerine nakli yapılabilecek.

MEB’den Basın Açıklaması

Yönetmelik’le öğretmenlerin misyon yeri değişikliği nedeniyle çocuklarının nakil ve geçiş süreçlerinin ortaöğretim mühletince bir keze mahsus olmak üzere kontenjan kaidesi aranmadan yapılmasına imkan sağlandı.
Öğrencilerin eğitime erişimlerinin mümkün olmadığı durumlarda (doğal afet vs.) mülki yönetim amiri tarafından müsaadeli sayılmaları tarafında düzenleme getirildi.
Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 10. sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrencilerin alan/dal değiştirmek istemesi durumunda 9. sınıf meslek derslerinden sorumlu, 10. sınıf meslek derslerinden yaz periyodunda yapılacak telafi eğitiminden başarılı olması kaydıyla eylül ayının sonuna kadar geçişlerine imkân sağlandı.
Hazırlık sınıfı bulunan okulların 9, 10, 11 ve 12. sınıflarından hazırlık sınıfı bulunmayan okullara nakil ve geçişlerde öğrencilerin birebir eğitim ve öğretim yılında nakil ve geçiş yapılacak okuldaki emsallerinin oluşturduğu taban puana nazaran iş ve süreçlerin yürütülmesi emeliyle düzenleme yapıldı.
Sorumlu dersi bulunan öğrencilerin imtihan yoğunluğunu azaltmak hedefiyle imtihan yapılabilecek müddet, iki haftaya çıkarıldı.
İş yeri açma yetkisi özel kanunlarla belirlenen ya da diğer bir kurumun müsaadesine bağlanmış mesleklerle ilgili düzenlemeye gidildi.
Herhangi bir disiplin cezası almamış olan öğrencilerin kınama cezasını gerektiren davranışlardan birini birinci kere işlemesi haâlinde müspet disiplin anlayışı ile yazılı ihtarın yapılması istikametinde düzenleme yapıldı.
Öğrencilerin sağlıklı bir birey olarak yetiştirilmeleri emeliyle tütün içermeyen lakin tütün mamulünü taklit eder usulde kullanılan her türlü eseri bulundurma yahut kullanma, disiplin hususları ortasına alındı.
Öğrencilerin güvenliği açısından okulla ilgisi olmayan bireylerin okul idaresinin müsaadesi dışında okula getirilmesi disiplin hususları ortasına alındı.
Okul, pansiyon ve eklentilerinin belirlenen kurallar dışında kullanılmaması istikametinde düzenleme yapıldı.
Kişisel Dataların Korunması Kanunu kapsamında okul yöneticilerinin, öğretmenlerin, çalışanların ve başka öğrencilerin müsaadesiz olarak imajlarını çekmek, kaydetmek, paylaşmak fiilleri disiplin unsurları ortasına eklendi.
Akran zorbalığına ait davranışlar disiplin hususlarına eklendi.
Ceza gerektiren davranış ve fiillerde bulunan öğrencilere, aldıkları disiplin cezaları sonrasında güzelleştirici, geliştirici yahut yönlendirici çalışmalarla öğrencilerde olumlu davranışların desteklenmesi ve geliştirilmesi maksadıyla düzenleme yapıldı.
Okul pansiyonunda paralı ve parasız yatılı olarak kalan öğrencilerin okul değiştirme cezası almaları durumunda nakillerinin yapılmasında uygulama birliği sağlandı.

Yönetmelik’e ulaşmak için tıklayınız.
(Kaynak: MEB) (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu