Haber

Sayıştay raporu: Ağrı Belediyesi borcunu eksik gösterdi

Sayıştay, Ağrı Belediyesi 2021 Yılı Kontrol Raporu’na nazaran, belediyenin Vilayetler Bankası’na 107 milyon 993 bin TL, öteki bankalara ise 40 milyon 115 bin TL ve toplamda 148 milyon TL borcu bulunuyor. Fakat belediyenin muhasebe kayıtlarını inceleyen Sayıştay, bu borcun 86 milyon TL eksik gösterildiğini tespit etti. Rapora nazaran, belediye kayıtlarında borçların toplam fiyatı 62 milyon TL olarak gösterildi.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine nazaran, raporda belediyenin ihalelerde direkt temin yoluna gittiği ve bunu yaparken de belirlenen limitleri aştığı vurgulandı. Hususla ilgili, “Belediyenin doğrudan temin ve pazarlık usulü ile yaptığı alımlarda Kamu İhale Kanunu’nda belirlenen limitlere uymadığı görülmüştür” sözlerine yer verildi.

Sayıştay raporunda şu tabirler kullanıldı:

“Ağrı Belediyesi’nde yaptığımız incelemelerde, mevzuat kararlarına muhalif hareket edildiği tespit edilmiştir. 2021 yılı için bütçeye mal alımları için aktarmalar dahil 74 milyon 255 bin ödenek konulduğu görülmüş münasebetiyle mevzuat kararlarına nazaran nakdî limitler dahilinde yapılacak mal alımlarının 7 milyon 425 bin TL’yi geçemeyeceği hesaplanmıştır. Lakin 4734 sayılı Kanun’un 22’nci hususunun mali limitlere tabi (d) bendine nazaran 11 milyon 682 bin TL ve 21’inci unsurunun (f) bendi kapsamında 1 milyon 90 bin TL olmak üzere toplam 12 milyon 772 bin TL fiyatında mal alımı yapıldığı, yüzde 10’luk limiti aşan fiyatın 5 milyon 347 bin TL’ye ulaştığı ve aşan bu fiyat için de Kamu İhale Kurulu’ndan görüş alınmadığı tespit edilmiştir.”

Ağrı Belediyesi’ndeki öbür usulsüzlükler ve idari yanılgılar şöyle sıralandı:

“Dağıtım şirketince yapılması gereken fakat güç müsaadesi alınabilmesi için çeşitli nedenlerle yönetim bütçesinden karşılanan dağıtım tesis masraflarının ilgili elektrik dağıtım şirketinden talep edilmediği, ayrıyeten kelam konusu dağıtım tesislerinin elektrik dağıtım şirketine devredilmediği tespit edilmiştir.

Tahakkuku yapılan birtakım gelir kalemlerinin tahsilat oranlarının düşük olduğu görüldü. 49 milyon TL gerçekleşmesi gereken tahsilat fiyatı yalnızca 13 milyon TL oldu.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu