Haber

5 yaşındaki çocuğu ‘milli güvenlik sorunu’ diyen bakanlığa dava

İstanbul’da yaşayan PY, 5 yaşından beri baktığı Fas asıllı bir çocuğu evlat edinmek için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, çocuğun biyolojik annesinin talebi ve bilirkişi raporu doğrultusunda PY’nin talebini kabul ederek “evlat edinme bağının kurulduğuna” karar verdi. Kararın katılaşmasının ardından çocuğun Türk vatandaşı olmaya hak kazandığı ancak nüfus cüzdanı bulunmadığı öğrenildi. PY, kimlik kartı almak için İçişleri Bakanlığı’na başvurdu.

İçişleri Bakanlığı mahkeme kararına rağmen 5 yaşındaki çocuğun vatandaşlığını kabul etmeyerek ‘ret’ kararı verdi. Bakanlığın ‘ret’ gerekçesinde “milli güvenlik” ve “kamu düzenine engel” ifadeleri yer aldı. PY, İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Anne PY, avukatı Fatma Gül Karapıçak Cengiz aracılığıyla mahkemeye yaptığı başvuruda, İçişleri Bakanlığı’nın kararının “hukuka ve hukuka aykırı” olduğunu belirtti.

‘GERİ DÖNÜŞ ANAYASAYA AYKIRI’

Mahkemeye sunulan dilekçede, “Vatandaşlık, Anayasa’nın 66/ maddesinde kanunun öngördüğü şartlarda kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir” düzenlemesiyle vatandaşlığın kazanılmasının hukuka uygunluğu açıkça vurgulandı. ” İptal edilmesi istenen Türk vatandaşlığının kazanılması için yapılan başvurunun reddi kararında açıklanmamıştır. söylendi.

‘ÇOCUK VATANSIZ OLABİLİR…’

Başvuru dilekçesinde, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler hatırlatılarak, “Küçüğün yüksek yararı nedeniyle Türk vatandaşlığına kabul edilmesi gerekir. Aksi takdirde insan hakları ihlal edilmiş olur. Gerçekten de” ifadelerine yer verildi. , reşit olmayan çocuk ergin olduktan sonra herhangi bir nedenle sınır dışı edilme yaptırımı ile karşı karşıya kalır.Karşı karşıya kalınırsa bu insan hakları ihlali olur.Küçük çocuk yaşadığı ülkeden alınır. Doğduğu ve kendi memleketi gibi bildiği için küçük çocuk muhtemelen dilini bilmediği ve hiçbir şekilde akrabası veya tanıdığı olmayan bir ülkeye gitmek zorunda kalacaktır. Küçük tahmin de vatansız bırakılacaktır.Bu kadar yüksek düzeyde hukuk ihlaline yol açacak bir olaya yol açmamak amacıyla davalı idarenin (İçişleri Bakanlığı) kararının iptalini talep ederiz. Haklar.”

habergomec.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu