Ekonomi

Akdeniz’de Balık Bolluğu: Balıkçılar Ucuz Balık Tüketmeye Çağırıyor

Akdeniz’de havaların güzel olması nedeniyle balık bolluğu devam ederken, balıkçılar vatandaşlara ucuz balıkları bol tüketmeleri çağrısında bulundu.

Akdeniz’de av yasağının 15 Eylül itibarıyla kalkmasıyla tezgahlar balıkla dolarken, fiyatlardaki düşüş de sürüyor. Balık çeşitliliği açısından zengin denizlerden biri olan Akdeniz’de, havaların güzel olması nedeniyle balık bolluğu yaşanıyor. Balıkçılar vatandaşları ucuz balık tüketmeye çağırdı. Balıkçılar, Akdeniz’in hamsisi olarak bilinen sardalyanın kilo fiyatının 60 ile 70 TL arasında değiştiğini, bu balığın omega 3 açısından da zengin olduğunu belirtti.

“Kilogramını 60-70 liraya, hatta 50 liraya sunuyoruz.”

Mersin Balıkçılar Birliği Başkanı Adnan Polat, Akdeniz’de av yasağının 15 Eylül itibarıyla kaldırıldığını hatırlattı. Akdeniz’in balık çeşitliliği açısından zengin bir deniz olduğunu belirten Polat, sardalya, çipura, deniz balığı gibi çeşitli balıkların bulunduğunu söyledi. levrek, kefal, mezgit, kefal ve istavrit tezgahlarda yer alıyor. Piyasada kalamar, karides, havyar gibi çeşitlerin de bulunduğunu vurgulayan Polat, “Günümüz itibarıyla Mersin’de en çok bulunan balık ve Akdeniz’in incisi sardalyadır. Sardalya da hamsi gibi burada meşhurdur. Karadeniz’de meşhurdur. Şu anda kilosu 60-70 lira civarında.” “Hatta 50 liraya da teklif ediyoruz. Halkımızı omega-3 açısından en güçlü balık türü olan sardalyayı tüketmeye davet ediyoruz” dedi.

“Şu anda bereket ve rahmet var”

Balığın diğer gıda ürünlerine göre ucuz olduğuna dikkat çeken Polat, piyasadaki balık fiyatları hakkında da bilgi verdi. Vatandaşlara “ucuz balık tüketin” çağrısında bulunan Polat, şöyle devam etti:

“Deniz balıkçılığımız şu anda su ürünleri yetiştiriciliğine göre daha hesaplı ve daha ucuz. Çipura ve levrek kilosu yaklaşık 200 liraya satılıyor. Hatta 190, 180 liraya kadar gidiyor. Sardalya 60 lira, hamsi 70-80 lira arasında, Kefal 70-80 lira, barbunya 100 lira. “Gümüş 100-120 lira arasında satılıyor. Akdeniz’de havalar genel olarak güzel olduğundan şu anda bereket ve rahmet var. Sıcak havalar devam ettiği sürece fiyatların giderek düştüğünü göreceğiz.”

Balık pazarında dere ve ırmaklarda yetiştirilen yayın balıklarının bulunduğunu vurgulayan Polat, yayın balığını kilogramı 100 liradan sattıklarını söyledi.

“Sardalya somondan daha fazla vitamin içeriyor”

Balık tüketiminin sağlık açısından önemine dikkat çeken Polat, “Öte yandan kamuoyunda yanlış bir algı da var. Somonun vitaminleri yüksek olduğu söyleniyor. Tam tersine sardalya somondan daha fazla vitamin içeriyor.” İthal somon balığı genellikle çiftliklerde yetiştiriliyor. Halkımız bize gelen balıkları doğal ortamda yetişen somon balığı zannediyor. O somonlar bize getiriliyor.” “Göndermiyorlar, kendileri tüketiyorlar. Bu yüzden kendi balığımızı, yerli balığımızı yiyip, sağlıklı ve sağlıklı yaşamalıyız” dedi. – MERSİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu