Yaşam

Namık Kemal’in Cezmi romanı şerhlerle yeniden yayımlandı

Cezmi, Yeni Türk Edebiyatının ilk tarihi roman örneklerinden biridir. Roma takımını oluşturan kişiler tarihi şahsiyetlerdir. On altıncı yüzyıl Osmanlı-İran bağlantılarından bazıları Peçevî Tarihi ve Çekiç Tarihi gibi tarihi kaynaklardan yararlanılarak tartışıldı.

İyi ve kötü karakterler arasındaki mücadelede kazanan iyi karakterdir. Bir ideoloji romanı diyebileceğimiz Cezmi’de ana tema vatan sevgisidir. Namık Kemal, binicilik, okçuluk ve cirit sahnelerinde Kars’ta geçirdiği yılların anısını yeniden yaşıyor.

Ayrıntı Yayınları’nın son derece sanatsal bir üslupla yazdığı bu eserin, parantez içindeki açıklamalar ve derecelendirmelerle daha anlaşılır hale getirilmesine çalışıldı.

Türk edebiyatında Batılı anlamda roman türü çok geç yazılmıştır. Tarihî roman olarak ilk deneme, Ahmet Mithat Efendi’nin 1871 yılında yazdığı Yeniçeriler adlı eseri olarak kabul edilir.

Namık Kemal’in Cezmi romanı edebiyat tarihimizde yazılan ilk tarihi romandır. Yayınlandığı günden bu yana çokça okunan romanın değerinden hiçbir şey kaybetmediğini söylemek yanlış olmaz.

Batılı anlamda ilk tarihi roman

Ancak Batılı anlamda ilk tarihi Türk romanı Namık Kemal’in yazdığı “Cezmi” adlı eserdir. Bu eserin ilk baskısı 1880 yılında yapılmıştır. Cezmi adlı bu roman, Türk edebiyatının ilk tarihi romanıdır.

Türk Edebiyatının ilk tarihi romanı olan Cezmi, ilk kez 1880 yılında yayımlandı. İki cilt olması planlanmasına rağmen ikinci cildi yazılmadı.

Tanzimat edebiyatının ürünü

Ünlü edebiyatçı Namık Kemal’in yazdığı ve ilk kez 1880 yılında yayımlanan Cezmi adlı tarihi roman, Tanzimat döneminde yazılmıştır. Pek çok eser gibi ilk tarihi roman da Tanzimat döneminde ortaya çıkmıştır.

Kitap sayfası için iletişim:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu