Yaşam

Bilim İnsanları Dünya’da Günlerin Uzadığını, Mars’ta Günlerin Kısaldığını Açıkladı

NASA’nın InSight gezici aracının yaptığı gözlem ve ölçümlerle Mars’ın gizemli döngüsüne dair çarpıcı bulgular gün ışığına çıktı. Dünya ile Mars arasındaki zaman farkı, Dünya gününden yaklaşık 37 dakika daha uzun olan Mars günü olarak bilinir. Ancak gelen son bilgilere göre bu iki gezegen arasındaki denge değişiyor gibi görünüyor.

Mars’ta bir gün, Dünya’daki bir günden yaklaşık 37 dakika daha uzun – ancak her iki gezegen de bu farkı telafi etmek için çalışıyor gibi görünüyor.

NASA’nın InSight gezicisinden alınan veriler, Mars günlerinin giderek kısaldığını ortaya çıkardı ve bilim adamları bunun neden olduğundan emin değiller.

InSight, 2018’den güneş panelleri tozla kaplanıp Aralık 2022’de boşaltılana kadar Mars’ta bilimsel deneyler yapan bir sondaydı.

Asıl amacı Kızıl Gezegenin içini araştırmaktı ama aynı zamanda Mars’ın dönüşünü ölçmeye yardımcı olabilecek bir çift radyo anteni de taşıyordu.

Bu antenler, NASA’nın Dünya’daki tesislerinin Derin Uzay Ağı’na bağlanacaktı.

Günler ve yıllar boyunca, sinyalleri aldıkça, dönen gezegen iniş aracı Dünya’ya doğru ve sonra Dünya’dan uzaklaştıkça radyo dalgalarının uzamasını ve kısalmasını ölçebileceklerdi. Bu Doppler etkisidir ve klasik bir ambulans sireni gibi size yaklaşıp uzaklaştıkça daha tiz bir ses çıkarır.

Ekip, InSight’ın ilk 900 Mars gününde toplanan verileri analiz etti ve güneş rüzgarı ve Dünya atmosferindeki nem gibi diğer faktörleri düzeltti.

Bu şekilde bilim adamları, tamamen Mars’ın dönüş hızındaki değişikliklere atfedilebilecek varyasyonları arayabildiler.

Araştırmanın başyazarı Sebastien Le Maistre, “Aradığımız şey, bir Mars yılı boyunca sadece birkaç on santimetrelik değişiklik” dedi.

“Bu değişiklikleri görebilmemiz için bile biriktirilmesi çok uzun zaman ve çok fazla veri gerekiyor.”

Bunu yaptıktan sonra araştırmacılar, Mars’ın dönüşünün çok az da olsa hızlandığını tespit edebildiler.

Yılda 4 miliyaysaniye, bu da Mars gününü her yıl bir milisaniyenin birkaç kesri kadar kısaltıyor.

Gezegenin tam olarak neden hızlandığı şu anda bilinmiyor.

Ayımız, Dünya’nın dönüş hızında önemli bir rol oynar ve aslında günlerimizi biraz daha uzatır. Ancak Mars’ın iki uydusu çok daha küçük ve kusurlu görünmüyor.

Bunun yerine, bilim adamları bunun kutuplarda biriken buz kütlesindeki bir değişiklikten veya buzullar tarafından kaplandıktan sonra yeniden ortaya çıkan kara modüllerinden kaynaklanabileceğini düşünüyorlar.

Veriler, bilim adamlarının, çekirdeğindeki sıvının sallanmasından kaynaklanan, dönerken Mars’ın ne kadar sallandığını ölçmelerine de yardımcı olabilir. Bu şekilde ortadaki çekirdeğin şekli ve yarıçapı hakkında 1.790 ile 1.850 km arasında bir varsayımda bulunabildiler.

InSight artık bilgi toplamasa da bilim insanları, yıllar içinde topladığı hazineyi incelemeye devam edecek.

Bu araştırma Nature dergisinde yayınlandı.

Değişken dönüş hızını ölçmek için kullanılan yöntem aşağıdaki resimde açıklanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu