Haber

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: “Vatandaşlarımızın Refah Seviyesini Yükseltmek Konusunda Gerekli Tüm Adımları Attık”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Bir yandan enflasyonla kararlılıkla mücadele ederken diğer yandan vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltmek konusunda gerekli tüm adımları attık ve atmaya da devam edeceğiz” dedi.

2023 Yılı Gelir Bütçesi, 2023 Yılı Merkezi İdare Bütçe Kanunu Teklifi Unsurları, 2021 Yılı Merkezi İdare Kesin Hesap Kanunu Teklifi Unsurları bu gece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener’in Nureddin Nebati’den, “Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomi ile daha fazla önem kazanmaktadır” sözlerini tekrar etmesini istemesi üzerine, kapanış konuşması yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şener’in isteğini geri çevirmedi. Nebati kapanış konuşmasında ise şunları söyledi:

“TÜRKİYE MAKROEKONOMİK TEMELLERİNİN NE DENLİ KUVVETLİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA KANITLAMIŞTIR”

“2008 finansal krizinden bu yana global ölçekte en güçlü kuralların yaşandığı bir periyottan geçmekteyiz. 2020 yılının başında ortaya çıkan salgın sürecinde ülkeler birinci evvel çabuk karar alabilme, daha sonra ise kayıpları telafi edebilme kabiliyetleri ile sınanmışlardır. Olayın toplum sıhhati boyutunun yanı sıra, iktisat alanında Türkiye tüm dünyaya örnek olacak bir performans göstermiştir. O denli ki, Türkiye, daha evvel deneyim edilmemiş böylesi bir global şok karşısında makroekonomik temellerinin ne kadar kuvvetli olduğunu bir defa daha kanıtlamıştır.

2021 yılında salgının neden olduğu global tedarik zincirindeki sıkıntılar, artan emtia fiyatları ve üretimde yaşanan aksaklıklar; yatırım, istihdam ve ekonomik büyüme üzerinde riskler ortaya çıkarmıştır. Tüm aksiliklere rağmen ekonomik büyüme 2021 yılında yüzde 11,4 ile son 50 yılın en yüksek düzeyine ulaşmıştır. İhracatta rekorlar kırılmış, makine teçhizat yatırımları kesintisiz devam etmiş, üretim artışı istihdam artışıyla desteklenmiştir. Bununla birlikte, 2021 yılında ihracattaki ivmelenme ve turizmdeki toparlanma sayesinde cari açığın ulusal gelire oranı kıymetli ölçüde gerilemiş, ülkemiz istihdam sağlamada OECD ülkeleri ortasında en üst sıralarda yer almıştır.

“ENERJİ KRİZİ KÜRESEL ÖLÇEKTE ENFLASYON ORANLARININ ARTMASINA YOL AÇMIŞTIR”

Salgın sonrası periyottaki genişlemeci siyasetler, tedarik zincirlerindeki bozulma, global navlun fiyatlarındaki artış ve Rusya- Ukrayna savaşının derinleştirdiği güç krizi global ölçekte enflasyon oranlarının artmasına yol açmıştır. Enflasyon tüm ülkelerin üstesinden gelmeye çalıştığı global ölçekte değerli bir sorun haline gelmiştir. Global zorlukların arttığı ve öngörülebilirliğin azaldığı bu süreçte enflasyon ülkemizde de artış göstermiştir. Bu gelişmede, döviz kurları ve ithalat fiyatları üzere arz ve maliyet taraflı etkenler belirleyici olurken, memleketler arası fiyatlara hassaslığı yüksek olan güç, ulaştırma ve besin fiyatlarındaki ivmelenme dikkat çekmiştir.

“VATANDAŞLARIMIZIN REFAH SEVİYESİNİ YÜKSELTMEK KONUSUNDA GEREKLİ TÜM ADIMLARI ATTIK”

Enflasyon karşısında vatandaşlarımızın alım güçlerini korumak için birçok önlemi hayata geçirdik. Çalışanlarımıza ve emeklilerimize yönelik fiyat ve maaş iyileştirmeleri yaptık. Tüm ücretlilerin taban fiyat fiyatına kadar olan gelirlerinden vergileri kaldırdık. Başta besin ve elektrik olmak üzere temel gereksinim eserlerinde KDV indirimi yaptık. Global güç krizinden kaynaklanan fiyat artışlarının halkımıza taban seviyede yansıması için yüksek oranlı sübvansiyonlara devam ediyor, muhtaçlık sahibi ailelerimize elektrik ve doğalgazda tüketim takviyesi sunuyoruz. Ayrıyeten besin arz güvenliğini temin etmek için dış ticaret önlemleri alınmış ve ziraî takviyeler ile Hazine faiz takviyeli kredi imkanları genişletilmiştir. Bir yandan enflasyonla kararlılıkla uğraş ederken başka yandan vatandaşlarımızın refah düzeyini yükseltmek konusunda gerekli tüm adımları attık ve atmaya da devam edeceğiz.

“KKM’NIN KATKISIYLA TÜRK LİRASININ SEYRİ YILBAŞINA GÖRE REEL OLARAK ARTMIŞTIR”

Finansal istikrarın güçlendirilmesi gayesiyle geçtiğimiz yılın aralık ayında Kur Muhafazalı Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) uygulamasını devreye aldık. Global finansal şartların bu kadar sıkılaştığı, pek çok para ünitesinin dolara karşı bedel kaybettiği son devirde KKM’nın katkısıyla döviz kurlarının seyri geçmiş dönemlere kıyasla önemli ölçüde istikrar kazanırken, Türk lirasının seyri yılbaşına göre reel olarak artmıştır. KKM ile birlikte devreye aldığımız tamamlayıcı ürünlere vatandaşlarımızın gösterdiği ilgi ve destek sayesinde Türkiye ekonomisine yönelik çizilen felaket senaryoları boşa çıkmıştır. Türkiye Ekonomi Modeli’nin amaçları doğrultusunda yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceliklendiriyoruz.

“İSTİHDAM TARİHİ YÜKSEK SEVİYELERE ULAŞMIŞTIR”

Bu sayede, 2022 yılında da ekonomik büyüme istikrarlı görünümünü korumuş, istihdam tarihi yüksek düzeylere ulaşmıştır. Önümüzdeki periyotta de yüksek katma bedel üreten, global ölçekte daha üst düzeylere süratle yükselen müreffeh bir Türkiye için olanca gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği ve ülkemizin topyekün kalkınmasını hedefleyen ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu çerçevesinde kıymetli adımları daima birlikte atacağız.

2021 yılı Merkezi İdare Kesin Hesap Kanunu Tasarısı ile 2023 yılı Merkezi İdare Bütçe Kanunu Teklifi’ne ait Plan ve Bütçe Komitesi görüşmelerini tamamlıyoruz. Bugüne kadar yapılan tüm özverili çalışmalar için Plan ve Bütçe Kurulumuzun kıymetli Lider ve üyelerine, değerli katkılarını esirgemeyen herkese, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Hükümetimiz ismine şükranlarımı sunuyorum. Kaynağını milletimizin alın terinden alan bugüne kadarki bütçeleri nasıl milletimizin bizlere emaneti olarak gördüysek, 2023 yılı Bütçesini de tıpkı formda görüyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu