Ekonomi

Konya Ovası’nda 640 bin dekar alanda ayçiçeği hasadına başlandı

Konya Ovası ayçiçeği üretiminde Trakya’dan sonra en önemli üretim bölgesi haline gelmiştir. Bölgede “ayçiçeği” olarak da bilinen ayçiçeğinin hasadı, erken ekimin yapıldığı 640 bin dekar alanda başladı.

Türkiye’nin tahıl deposu olarak bilinen Konya’nın 38 bin 873 kilometrekarelik yüzölçümünün yüzde 47’si tarım arazisi olarak kullanılıyor. Konya yaklaşık 6 milyon tonluk hububat üretimiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Geçtiğimiz yıl Konya Ovası’nda 675 bin dekar alana ayçiçeği eken çiftçiler, bu yıl 640 bin dekar alanda üretim yapıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, bahar yağmurlarının diğer mahsullerin yanı sıra ayçiçeği üzerinde de etkisini gösterdiğini belirterek, “Nisan yağmurları diğer yeşil mahsullerin yanı sıra ayçiçeği üzerinde de etkisini gösterdi. Güzel Nisan yağmurları ayçiçeğine de sebep oldu. bitkinin daha hızlı ortaya çıkmasını sağlayacağını ifade etti. Bu, “Konya bölgesinde geniş bir alanda ayçiçeği yetiştiriciliğinin yapıldığını düşünürsek çok değerliydi. Bu yıl da yağışlardan dolayı rekoltemizin iyi olacağını umuyoruz. Çiftçilerimiz ihtiyaç duyduklarında gereken bakımı, gerekli sulama ve gübreyi sağladılar” dedi.

“Şu anda ilk hasat ettiğimiz tarlalarımızda bile rekoltemiz iyi.”

Ova genelinde bereketli bir sezon beklediklerini belirten Burak Kırkgöz, “Ayçiçeği ekim alanlarında bu yıl bir miktar daralma oldu. Geçen yıl Konya’da 675 bin dönüm ekim alanımız vardı, bu yıl da 675 bin dekar ekim alanımız vardı.” Yaklaşık 640 bin dekar ekim alanımız var tabi ki bunda en büyük etken ayçiçeği fiyatlarının geçen yıl biraz düşük olması çiftçilerimizin ayçiçeği dışında başka ürünlere yönelmesine neden oldu. Bu yıl verimler iyi. İlk biçilen tarlalarımız çok verimli değil ama ilk biçilen tarlalarımızda bile verimimiz şu anda iyi. Umarım ekim alanı azalsa da verimimizde bir kayıp olmaz.” Biz de öyle umuyoruz” dedi.

“Ayçiçeğine ekstra destek verilmesi tüketiminin sorun yaratmasının önüne geçecektir.”

Yeni hasat döneminde ayçiçeği fiyatlarının çiftçi beklentilerinin bir miktar altında kaldığını anlatan Kırkgöz, “İleride bu fiyatların biraz daha artmasını bekliyoruz. Normal artış petrol fiyatlarını doğrudan etkileyeceği için belki Bakanlığımız bir önlem alabilir” dedi. Ayçiçek yağı “Ayçiçek yağının fazla tüketilmemesi için fiyat artışı yerine ekstra destek verilmesi hem çiftçimizi sevindirecek hem de tüketiminin engellenmesine yardımcı olacaktır.” Her türlü sıkıntıya giriyorum” dedi. – KONYA

dogansarhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu