Dünya

Yavaş ölüm ; Sigara

Sigaranın zararlarını biliyor musunuz? Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunda sigaranın şimdiye kadar karşılaşılan en büyük halk sağlığı sorunlarından biri olduğu belirtildi.

Dünya çapında sigara tüketimi son yıllarda azalma eğilimi gösterse de 75 yıl öncesine göre 3 kat, 50 yıl öncesine göre ise 1,5 kat artış gösterdi. Bugünün yıllık tüketimi 5,2 trilyon adet seviyesindedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tütün ve tütün ürünlerinin yaygın olarak kullanıldığını belirterek, durumu “tütün salgını” olarak adlandırıyor.

Sigaranın yılda 8 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğu ve ölümlerin 1,3 milyonunun pasif içicilikten kaynaklandığı açıklandı. DSÖ ayrı olarak yayınlanan bir başka raporda ise tütün üretimi ve tüketiminin yılda 80 milyon ton karbon emisyonuna neden olduğunu belirtiyor. Tütün üretimi için yılda 22 milyar ton su kullanılıyor ve her yıl dünyadaki orman alanlarının yüzde 5’i tütün üretimi için yok ediliyor. Dolayısıyla sigara içmeyenler de, sigara içenler kadar olmasa da, sigaranın kötü sonuçlarından doğrudan veya dolaylı olarak etkilenmektedir.

Uzmanlar Uyarıyor!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr., tütün kullanımının her şeklinin zararlı olduğuna ve tütüne maruz kalmanın güvenli bir düzeyinin bulunmadığına dikkat çekiyor. Özge Faydalıel Balcı, “Sigara, dünya çapında en yaygın tütün kullanım şeklidir. Diğer tütün ürünleri arasında nargile tütünü, purolar, purolar, ısıtılmış tütün, sarma tütün, pipo tütünü, bidis, kretek ve dumansız tütün ürünleri yer almaktadır. Nargile veya elektronik sigara, tütünün ısıtılması veya tütün içeren bir cihazın etkinleştirilmesi üzerine nikotin ve toksik kimyasallar içeren aerosoller üreten tütün ürünleridir. Oldukça bağımlılık yaratan nikotin, tütün içermeyen katkı maddeleri içerirler ve sıklıkla aromalandırılırlar. Riski azalttığı iddialarına rağmen bu ürünlerin klasik tütün ürünlerinden daha az zararlı olduğunu gösteren bir kanıt bulunmamaktadır. Tütün dumanında bulunan birçok toksik element, bu ürünlerin aerosollerinde önemli ölçüde daha düşük seviyelerde bulunur. Ancak bazen tütün dumanında olduğundan daha yüksek seviyelerde bulunan glisidol, piridin, dimetil trisülfür, asetoin ve metilglioksal gibi başka toksik maddeler de içerir. Ayrıca nargile ve elektronik sigara aerosollerinde bulunan bazı toksik maddeler, geleneksel sigara dumanında bulunmaz ve bu ürünlerin boyutları büyük farklılıklar gösterir. “Bu eserlerde bulunan bazı toksik elementler kanserojendir” dedi.

Kanserin ve Birçok Hastalığın Sebebi

Özge Faydalıel Balcı, sigaranın vücudun farklı bölgelerinde başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Sigaranın kanser ve kalp hastalıkları olasılığını artırdığı gibi ağız sağlığını da olumsuz etkilediği artık bir gerçek. . Sigaraya bağlı kanserler arasında akciğer kanseri, gırtlak kanseri, mesane kanseri, yemek borusu kanseri ve rahim kanseri yer alır. Kanserin yanı sıra astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), sigara kullananların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren, sigaraya bağlı akciğer hastalıklarıdır. Ayrıca özellikle menopoz sonrası kadınlarda kemik kütlesinde azalmaya neden olduğunu, nikotin yoluyla damar duvarı düz kaslarını kasarak özellikle ekstremitelerdeki kan akışını bozduğunu araştırmalardan biliyoruz. Aynı zamanda felç ve felçle de yakından ilişkilidir. Özellikle hücre yenilenmesini bozuyor ve ameliyat sonrası yara iyileşmesini geciktiriyor.”

Danışmanlık ve İlaç Tedavisi Bırakma Şansını Artırıyor

Tütünün tehlikelerinin bilincinde olan pek çok tiryakinin sigarayı bırakmak istediğinin altını çizen Balcı, şöyle konuştu: “74 ülkede yaşayan dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası kapsamlı ulusal sigara yasağı kanunlarıyla korunuyor. Danışmanlık ve ilaç tedavisi, bir tütün kullanıcısının başarıyla sigarayı bırakma şansını iki kattan fazla artırabilir. 9 Şubat Dünya Tütüne Hayır Günü olarak anılsa da tüm tütün ürünlerini bırakmak için bir fırsat olarak görülmelidir. Dünyadaki uygulamalara paralel olarak Türkiye’de de sigara bırakma poliklinikleri başta olmak üzere kliniklerde sunulan danışmanlık ve tıbbi destek programları, Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Limiti gibi telefonla danışmanlık hizmetleri bulunmaktadır. Bu çabada özellikle ilk başvuru basamağı olarak Aile Sağlığı Merkezleri ve Sigara Bırakma Klinikleri başta olmak üzere sağlık hizmetleri önemli rol oynamaktadır. “Kendinizi ve sevdiklerinizi tütün ve tütün ürünlerinin zararlı etkilerinden korumaya çalışın, bağımlılık etkisi yüksek bir düşmanla savaştığınızı unutmayın ve takviye almaktan çekinmeyin” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

golcuk-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu