Haber

AB: Tunus’taki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz

Avrupa Birliği (AB), 11 Şubat’ta Tunus’ta başlayan siyasi gözaltı operasyonlarının ardından gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini açıkladı.

Dış İlişkiler Sözcüsü Nabila Massrali, AB Komitesi sözcülerinin düzenlediği basın toplantısında Tunus’la ilgili soruyu yanıtlayarak, “Tunus zor bir dönemden geçerken olayları büyük bir endişeyle takip ediyoruz.” söz konusu.

AB’nin Tunus ile derin ve yakın bir stratejik iş birliğine sahip olduğuna dikkat çeken Massrali, “AB, Tunuslu yetkililerin ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklara doğru yanıt vermesini umuyor. Siyasi ve sosyal paydaşlar kapsayıcı bir şekilde birlikte çalışmalı.” dedi.

AB’nin Tunus’taki yapısal değişiklik çabalarını desteklemeye hazır olduğunu kaydeden Massrali, Tunus ile ilgili gelişmelerin 20 Mart’ta yapılacak AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda ele alınacağını bildirdi.

Tunus’taki olaylar

Tunus’ta 11 Şubat’tan bu yana siyasetçiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş adamlarının yer aldığı gözaltı operasyonları düzenleniyor.

“Gözaltı dalgası” eski Ennahda Hareketi yöneticisi Abdulhamid al-Jalasi, Demokratik İşler ve Özgürlükler Bloku yöneticisi Hiyam et-Turki ve işadamı Kemal Latif’in devlet güvenliğine komplo kurmak suçlamasıyla tutuklanmasıyla başladı.

Nahda Hareketi, 14 Şubat’ta Ennahda’nın Başkan Yardımcısı ve eski milletvekili Nureddin el-Bahiri ile Mozaik FM Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Butar’ın gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltı sürelerinin tamamlanmasının ardından Bahiri ve Butar’ın tutuklu yargılanmalarına karar verildi.

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi’nin 16 Şubat’ta, eski Büro Müdürü Fethi Kemmun’un ise 24 Şubat’ta “kara para aklama” suçlamasıyla gözaltına alındığı açıklandı.

22 Şubat’ta Cumhuriyetçi Parti Genel Sekreteri İsam el-Şaabi, 24 Şubat’ta Ulusal Kurtuluş Cephesi üyesi Anayasa Profesörü Cevher bin Mubarak ve siyasi aktivist Şeyma Issa, 25 Şubat’ta ise Demokratik Akım Partisi eski Genel Sekreteri Gazi al-Shevashi gözaltına alındı. .

Cumhuriyetçi Parti 25 Şubat’ta yaptığı açıklamada Şabi, Bin Mübarek, İssa, Şevaşi ve avukat İst Bilhac’ın tutuklandığını duyurdu.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkedeki bazı siyasilerin gözaltılarının “devletin güvenliğine yönelik komplo” ve ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar nedeniyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Tunus’ta siyasi ve ekonomik kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de açıkladığı olağanüstü kararlarla meclisin çalışmalarını dondurdu ve iki ay sonra yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütmeyi kendisine bağladı.

Said’in açıkladığı “siyasi krizden çıkış yol haritası” kapsamında ülkede anayasa referandumunun ardından 25 Temmuz 2022’de genel seçimler yapıldı.

Genel seçimlerin her iki turunda da katılımın yüzde 11’lerde kalması, muhalefetin Başkan Said’in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden oldu.

Yıllardır devam eden ekonomik krizin Cumhurbaşkanı’nın kararları sonrası derinleştiği Tunus’ta bazı kesimler Said’in adımlarını ‘darbe’ olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

dortdivanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu