Ekonomi

Üç ayda Bitcoin’deki en büyük yükseliş

Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak, kripto para piyasasının son 24 saatini değerlendirdi. Şu anda 28.880 dolar seviyesinde bulunan Bitcoin için iki ana haber yükselişin habercisi olarak öne çıkıyor.

Geçtiğimiz hafta SEC ve FED’den önemli çıkışlarla 24.800 doları test eden Bitcoin, dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock ve akabinde bir başka fon yönetimi devi Fidelity şirketleri spot Bitcoin ETF yaptı ve piyasadaki algı bir anda pozitife döndü. .

Son derece esnek bir yapıya sahip olan ve gelişmelere en hızlı şekilde tepki veren kripto para piyasası, bu gelişmeleri hızla satın alarak son dönemdeki hacimsiz ve sakin görünümüne güzel bir set kurdu.

Daha önce birçok şirketin spot ETF’lere başvurduğunu ve kripto para piyasasının bu duruma bugün olduğu gibi tepki vermediğini deneyimledik.

“Bitcoin bu haberle neden şu anda beş günde %15’ten fazla artıyor?” sorusu geliyor aklıma. Buradaki en değerli detay BlackRock şirketidir. Çünkü BlackRock, bizim tabirimizle dünyanın en büyük fon yönetim şirketidir ve BlackRock uygulaması bir “ETF başvuruları” dalgasını başlatabilir.

Yükseliş daha fazla olabilir

Diğer bir sebep de BlackRock’un başvurusunun reddedilmeyecek olmasıdır. Genel olarak “BlackRock reddedilecek bir başvuru yapmaz” görüşü hakimdir ve bu nedenle olumlu beklentiler de satın alınır. Bir diğer gelişme ise uzun süredir Bitcoin’e yatırım yapan Grayscale şirketinin Bitcoin fonu GBTC’de çok önemli bir hacim ve fiyat artışı olması. Üç günlük yükselişi %30’u aşan bu fondaki hareket, şu anda BlackRock’un başvurusunun onaylanmasıyla fiyatlanıyor. Onaylanması durumunda GBTC’nin SEC’e başvurusu olumlu etkilenecek ve GBTC bir ETF’ye dönüşecektir. Yatırım fonlarında son üç-beş gündeki bu hareket Bitcoin fiyatına yön vermiş gibi görünüyor. Bu nedenle kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Başvuru onaylanırsa yükselişin ivmesi daha da artabilir. Ancak reddedilme durumunda sert geri çekilmelerin de görülebileceğini akılda tutmakta fayda var.

Peki ya altcoinler?

Bitcoin fonlarında ve Bitcoin fiyatındaki bu hareket altcoinlerde de toparlanmaya neden oldu. Bitcoin hakimiyeti artmaya ve altcoinleri baskılamaya devam etse de, güçlü momentum ve para girişleri KDA, BCH, LINA, FLOW ve PEPE gibi altcoinlerin %20 ila %30 arasında artış yaşamasına neden oldu. Küresel makro görünüme bakıldığında gözler, Fed lideri Powell’ın bugün yapılacak kongrede yapacağı yarı dönem sunumunda olacak. Özellikle para politikasının gelecek stratejilerine ilişkin verebileceği mesajlar ve ABD ekonomisinde yaşanabilecek resesyon risklerine ilişkin sinyaller dikkatle takip edilecek. Falcon konuşmaları kripto para piyasasında bir miktar ivme kaybına neden olabilir. Ancak gözler kısa vadede SEC ve ETF uygulamalarında olmaya devam edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu